A nem megfelelő életmód hatására, vagy az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban találkozunk mozgásszervi megbetegedésekkel. Ilyen lehet például a lábzsibbadás és a lábfájdalom is. A lábzsibbadás mellett másfajta lábfájdalommal is könnyen találkozhatunk, lehet ez időszakos vagy állandó, tompa, perzselő, lüktető vagy égő érzés is. A zsibbadás érzésvesztésként vagy hideg, jeges érzésként érezhető a láb egy vagy több területén is jelentkezhet.

A lábfájdalomnak számos kiváltó oka vagy tünete lehet, és a helyes diagnózis felállítása elengedhetetlen a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásához.

A lábfájdalmat a hát alsó részén, a medencében vagy a lábon belüli probléma okozhatja. Az egyik vagy mindkét láb fájdalmának gyakori okai a következők:

Gyengeség. A lábak gyengesége általában akkor jelentkezik, amikor egy ágyéki és/vagy keresztcsonti gerincvelői ideg összenyomódik. Az érintett lábban jelentkező nehézség érzése megnehezítheti a láb felemelését a padlóról.

Megváltozott érzés. Ha egy ideg érintett, az érintett lábban szúró érzés, bizsergés vagy más, idegekkel kapcsolatos érzés léphet fel.

Lábfájdalom. A lábfájdalom a lábfej egy vagy több területére terjedhet, fájdalmat vagy égető fájdalmat okozva. – Láb gyengesége és/vagy zsibbadása is előfordulhat.

Testtartási fájdalom. A láb fájdalma és zsibbadása fokozódhat bizonyos testhelyzetek vagy tevékenységek során, mint például hosszabb ideig tartó állás, séta, lépcsőzés vagy ülő helyzetből való felállás.

A lábfájdalom súlyos alapbetegségekkel járhat, és azonnali kezelést igényel az érintett láb működésének megőrzése érdekében. Mindenképpen azonnal forduljunk orvoshoz, ha a lábfájdalommal a következő tünetek is társulnak:

  • Megmagyarázhatatlan láz
  • Súlyos fájdalom és duzzanat
  • Étvágytalanság és/vagy megmagyarázhatatlan fogyás
  • Hányinger
  • Elviselhetetlen hátfájás
  • Progresszív lábzsibbadás és/vagy gyengeség
  • A normál bél- és/vagy hólyagműködés elvesztése

A fenti tünetek az egészség súlyos romlását jelezhetik, fertőzésre, daganatos megbetegedésre, cauda equina szindrómára vagy súlyos idegkárosodásra utalhatnak.

Amikor a hátfájás és a derékfájás a láb zsibbadásával jelentkezik, akkor sajnos mindig valamilyen komolyabb idegrendszeri betegségek állnak a háttérben. A hátfájás a láb zsibbadásával karöltve gyakran porckorongsérv kialakulására utal. Amennyiben hasonló problémákat tapasztalunk minél hamarabb forduljunk orvoshoz, hiszen a sérvek kezelésekor számít a gyorsaság.