Mit jelent a HACCP?
A HACCP egy angol mozaikszó, a rövidítésen belül is két fogalom található. A HA, vagy Hazard Analysis, jelentése veszélyelemzés. A veszélyelemzés célja, hogy feltárjon minden lehetséges problémát, ami a kezelt élelmiszer biztonságát veszélyezteti. A CCP, vagy Critical Control Points, jelentése kritikus ellenőrzési pontok. A veszélyelemzésre támaszkodva ezen pontokon kell ellenőrzést végezni és szükség esetén beavatkozni a folyamatokba, azért, hogy garantálható legyen az élelmiszer-biztonság.
Mi a célja a HACCP létének?
A HACCP fókuszában a fogyasztó egészsége áll. Az egész rendszer célja, hogy azt garantálja, hogy a vásárló biztos lehessen abban, hogy a tányérjára kerülő élelmiszer teljesen ártalmatlan egészségére nézve. Ezt azzal éri el, hogy zárt folyamatot alkot a termelés helyétől a tányérig, azaz minden tevékenység, amit az élelmiszerrel végeztek visszakereshető.
Kinek kell HACCP tanúsítvány?
Mindenkinek szüksége van HACCP tanúsítványra, aki bármilyen módon kapcsolatba kerül humán fogyasztásra szánt termékkel. A HACCP az állategészségügyi előírásokat is tartalmazhatja azon mezőgazdasági vállalkozók számára, akik emberi fogyasztásra szánt termékeket készítenek vagy takarmányukat vágóállatok táplálására használják. Az élelmiszer-lánc későbbi szereplőinek is természetesen szüksége van erre a dokumentumra, függetlenül attól, hogy kereskedők, feldolgozók vagy a logisztika területén tevékenykednek.
Hogyan készül a HACCP?
Jellemzően független szakértők készítik el a dokumentációkat. Megvizsgálják, hogy a termék előállítása során milyen veszélyek léphetnek fel és azokat hogyan lehetséges kivédeni. Figyelembe veszik az alkalmazott technológia lehetőségeit, a törvényi előírásokat és a munkavégzés biztonsági szempontjait is. A minőségi HACCP dokumentáció minden esetben a helyszínen készül, mert sok tényező csak ott látszik egyértelműen.
Mikor kell felülvizsgálni a HACCP dokumentációt?
Ha változás áll be a felhasznált alapanyagok vagy az alkalmazott technológiák terén, akkor felül kell vizsgálnunk dokumentációnkat. Néhány évente akkor is javasolt a felülvizsgálat, ha elméletben nincs olyan konkrét tényező, ami ezt indokolná. A felülvizsgálatra a hatóság is kötelezheti a vállalkozót.