Zanzibár utazás: hogyan ússzuk meg olcsón a nyaralást?

Zanzibár utazás szempontjából drágább, mint Tanzánia kontinentális része, relatíve még mindig olcsó desztinációnak számít. Főleg akkor érvényes ez, ha még a költéseinkre is oda akarunk figyelni.

Talán az út legnagyobb kiadása a repülőjegy, ami Dar es Salaamba visz minket. Innen a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy Zanzibárba jussunk kisrepülővel történik. Ez elővételben 20-30.000 forintba kerül, bár ha van időnk, a repülőtéren lehet jobb ajánlatot tudunk kialkudni. Zanzibár utazás tekintetében tele van alternatívákkal, így ha a szárazföld és a sziget közötti útból is a legkedvezőbbet keressük, akkor kompra is szállhatunk, amely költsége körülbelül 15.000 forint. A kompút 2 óráig tart, a szolgáltatás egészen kényelmes, viszont a biztonsági előírások betartása néha hagy maga után kivetnivalót.

Zanzibár utazás szempontjából nem a nagy távolságok terepe. A repülőtér például körülbelül 30 perces autóútra fekszik a fővárostól, Stone Towntól. Ezt utat megtehetjük taxival, ami kb. 4-5000 forintba kerül vagy helyi busszal is, amit dala-dalaként becéznek.

Használatuk nagyon egyszerű, bár szűkös és meleg körülményekre számíthatunk. A dala-dala megálló közvetlenül a repülőtér előtt található – kérjünk útbaigazítást nyugodtan a repülőtér személyzetétől.

A Dala-dala használatának kényelmes elsajátítása elkerülhetetlen mindenki számára, aki olcsón akar Zanzibárban közlekedni. Olcsó és egyszerű módja annak, hogy bejárjuk a szigetet. Stone Townból körülbelül 1, 5 óra alatt eljuthatunk az északi strandokra, Nungwira és Kendwára (amelyek gyönyörűek és érdemes meglátogatni őket). Az ára 2000 TSH (nagyjából 400 forint). Ez a legdrágább utazás, amit ki fogunk fizetni, ha a helyi busszal akarunk utazni.

A dala-dalák vagy kisbuszok tulajdonképpen átalakított teherautók, így a legkényelmesebb utazás érdekében, érdemes elöl vagy egy ablak melletti ülésnél maradni.

Ahhoz, hogy valóban megismerjük Zanzibárt, el kell töltenünk egy kis időt a fővárosban, Stone Townban, majd egy kis időt a tengerparton. Könnyedén egy nap alatt bejárhatjuk Stone Town összes főbb nevezetességét, bár egy következő napon érdemes ellátogatni a Prison Island és a Nakupenda homokpadot is meglátogassuk félnapos kirándulásként.

A legtöbb utazási iroda javasolja még Zanzibáron Kiwengwa látogatását is. Zanzibár utazás repülővel Budapestről körülbelül 11 óra és csaknem 300.000 forintért érhető el. Ha sokkal változatosabb tájat keresünk, akkor érdemes elgondolkodni, hogy Mexikó utazás szempontjából milyen ajánlatokkal kecsegtet.